,

Amanida empordanesa

Amanida empordanesa, proposada per M. Mercè Rovira.

Amanida empordanesa, proposada per M. Mercè Rovira.

Ingredients
(Els ingredients en negreta els podeu trobar a Carnisseria Seli)

Arròs de l’Estany de Pals, varietat Nembo.
Botifarra dolça
– Pinya natural
– Poma Pink Lady de Girona
– Pinyons
– Menta fresca
Vinagre de poma
Mel
– Suc de llimona
Escates de sal
Oli d’oliva

Elaboració

Bullim l’arròs i, un cop acabat, l’amanim amb oli d’oliva i el reservem.

Coem la botifarra dolça: amb aigua, en una cassoleta. Hi posem la botifarra i aigua fins que cobreixi mitja botifarra. Ho courem a foc lent, punxant-la de tant en tant amb un escuradents de forma que vagi traient el sucre, fins que agafi un color torrat. Quan arribi aquest apunt apaguem el foc i la deixem refredar un xic. Posteriorment la tallarem a rodelles d’un centímetre.

Passem els pinyons per la paella per torrar-los una miqueta, sense cap greix.

Tallem la pinya a daus d’un centímetre i mig. Fem el mateix amb la poma i mulleu-la lleugerament amb suc de llimona per evitar que s’oxidi i agafi un color marronós. La Pink Lady és una varietat molt aromàtica i cruixent però també es pot fer amb una varietat més dolça (Golden) o més àcida, segons els gustos.

Per fer la vinagreta, posem una copa de vinagre de poma a la paella i la deixem reduir a foc lent fins a la meitat del seu volum. Tot seguit hi afegim el suc de mitja llimona i una culleradeta de mel natural. Deixem que els ingredients quedin lligats remenant-ho amb una cullera i apaguem el foc.

Quan tots els ingredients siguin freds posarem l’arròs al fons d’un motlle rodó. Hi anirem posant els ingredients per capes. Primer la botifarra dolça, la pinya, la poma i, finalment, els pinyons i un parell de fulles de menta fresca. Un cop acabat aquest procés, traiem el motlle i ho amanim amb la vinagreta i amb les escates de sal just abans de servir-la.

Aquesta amanida és una de les tres finalistes del concurs Busquem l’Amanida de l’Estiu de Carnisseria Seli i ens l’ha proposada la M Mercè Rovira. Gràcies M Mercè per participar!