, ,

Dia internacional de l’hamburguesa

Rus amb espinacs

Aquest dimarts celebrem el Dia Internacional de l’hamburguesa. Des de Carnisseria Seli ens hem volgut afegir a la celebració amb una promoció d’hamburgueses d’elaboració pròpia ‘Paguen dues i emporta-te’n tres’. És una promoció exclusiva d’aquest dimarts per a tots els nostres clients.

Ara que s’acosta el bon temps, ve més de gust fer barbacoes o de cuinar, per exemple un bon rus. Si no disposeu de barbacoa o us fa mandra o simplement no teniu temps de fer tot el ritual que va associat a fer una cuita de carn a la brasa us proposem una alternativa saludable. Feu-les al forn i us estalviareu els fregits i les olors. Tingueu el forn a 180 graus durant 8 minuts i ja la tindreu a punt de servir.

Nosaltres elaborem diferents tipus ‘hamburgueses: de vedella, de vedella amb all i julivert, amb foie, amb escalivada, amb ceba, amb espinacs, amb formatge, amb bacó, de pollastre, la butiplana amb base de botifarra dolça…

Fa dos anys entre tots els companys del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines vam recollir de vosaltres un total de 280 elaboracions diferents diferents.

D’on ve l’hamburguesa o el bistec rus?

Aquesta manera de preparar la carn picada, el rus o les hamburgueses (planeres) i les mandonguilles (esfèriques) es practica de fa segles i apareixen als llibres de cuina de l’època clàssica a Europa. El bistec rus, el que moltes vegades s’anomena hamburguesa no té un origen clar. Sembla que té una relació amb un altre plat que també fa servir carn picolada per a la seva elaboració, l’steak tàrtar.

Les hamburgueses existeixen a la cuina catalana des de fa segles. A les Balears encara es fa servir el nom usat en català des de l’època medieval raoles, que fa referència a la seva forma i se’n feien de carn, normalment, però també n’hi havia de peix o pop. La bola de carn crua trossejada que es conservava a l’època del Renaixement s’hi afegia sal i es va convertir en una bola passada per la paella. De l’Àsia va passar als països eslaus i aquest bistec que van anomenar rus. Posteriorment va passar a Alemanya i els  que sortien del port d’Hamburg per anar Amèrica van exportar aquest plat, convertint-se en la carn dels hamburguesos.