,

Apostem pels formatges de qualitat i proximitat

Formatges-madurantAvui us parlarem de formatges. A Carnisseria Seli apostem pels formatges de qualitat i proximitat i avui us presentem els que fan al Mas Alba, a Terradelles, una formatgeria que està situada al Mas Alba, que data del segle XVIII. Elabora els formatges amb la llet del mas i fa una producció artesanal i curosa amb el medi ambient. Tenen un ramat de 270 cabres que s’alimenten de productes de la pròpia explotació: userda, civada en flor palla i una barreja de grans, amb ordi, civada, blat de moro, soja, i cotó entre d’altres, una dieta que permet obtenir una llet de gran qualitat. Aquestes cabres murcianogranadines fan una producció de poc menys de 2 litres de llet al dia, extreta en una sola munyida.

Petitot-de-Mas-AlbaA Carnisseria Seli trobareu, per exemple, el Petitot, de llet crua de cabra, de coagulació làctia i amb maduració mínima d’1 mes. Té un aspecte d’escorça rugosa, ataronjada i blanca, amb tocs de fong. A l’interior el veureu de color marfil, concentrat, amb gruix d’escorça mig tancada, compacta i suau. Si l’oloreu veureu que desprèn notes de fusta i vegetals, matisos primaris de llet de cabra i si el tasteu, té notes àcides al principi, lacti definit, que evoluciona a un punt salí, amb més complexitat al final de xampinyó a fenc.

Cremos-Mas-AlbaTambé tenim el Cremós, un formatge de pasta tova, a partir de llet crua de cabra, coagulada amb herbacol i 1 mes mínim de maduració. De fora el veureu amb un color blanquinós per la floridura de baixa intensitat i regular. Per dins, és de color marfil, de textura tova a liquada, segons temps de maduració. L’olor no enganya: presenta notes humides i de xampinyó, típiques de l’escorça blanca, combinades amb llet de cabra, en menor intensitat. Al tastar-lo, notareu un gust complex, començant per una acidesa residual, notes florals posteriors, per acabar amb fenc o sensacions de pastura, i un postgust amarg, molt equilibrat. Per la seva textura tova, resulta adherent i molt fusible al paladar, allargant-se en boca quant més madurat és el formatge i, per tant, més liquada està la pasta. És un formatge singular per la tècnica d’elaboració i la bona combinació entre els gustos propis desenvolupats a partir de la llet i els aliens a partir de l’herbacol. A diferència d’altres formatges, cal consumir aquest formatge tallant la cara superior, i començant a buidar-lo amb cullera o ganivet d’untar.

Pla-Mas-AlbaEl Pla és un formatge de pasta tova de forma cilíndrica plana, té una escorça blanca-marronosa degut al fong, és de pasta suau i elàstica amb un gust intens, i una acidesa fresca amb un lleu regust a fenc.

Voler-Volar_pwEl Voler Volar és un formatge blau de llet crua de cabra, d’uns 3 mesos de maduració d’uns 4 kg de pes i de forma cilíndrica. Té gust moderat a intens.

Aviat us parlarem d’altres formatges que també tenim a casa. Que vagi de gust!